Zelena agenda za Zapadni Balkan

Juče je u Sofiji usvojena Deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, na samitu organizovanom u okviru Berlinskog procesa. Ovaj dokument je u direktnoj vezi sa Evropskim zelenim planom i uspostavlja srodne ciljeve za naš region, a predviđa mere u pet osnovnih oblasti (stubova) klimatski-neutralnog razvoja. To su:
 
1. Klima, energija i mobinost,
2. Cirkularna ekonomija,
3. Smanjenje zagađenja,
4. Održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane,
5. Biodiverzitet.
 
Zelena agenda predviđa 22 akcije za zaštitu klime, uvođenje čiste energije i održive mobinosti, a neke od njih su: unapređenje mogućnosti za razvoj prirodom-inspirisanih rešenja za mitigaciju i adaptaciju na klimatske promene, priprema strategija adaptacije na klimatske promene koje su integrisane sa smanjenjem rizika od katastrofa, unapređenje energetske efikasnosti i energetske sanacije, promovisanje izrade i sprovođenja Planova održive urbane mobilnosti, itd.
 
Ovaj dokumet predviđa i 6 akcija za očuvanje biodiverziteta, a jedna od njih je analiza koristi prirodom-inspirisanih rešenja za biodiverzitet i mogućnosti za integraciju ovih rešenja u razvoj klimatskih politika, ali i ostalih javnih politika.
Ceo dokument možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *