Radionica za građane 12.02.2020.

Prvi javni događaj u okviru CLEVER Cities projekta organizovali smo 12.02.2020. u Dorćol Platz-u:  panel-diskusiju  i radionicu za građane na temu zajedničkog, participativnog i kolaborativnog planiranja Linijskog parka. Gotovo 100 učesnika se registrovalo on-line, a (uz srdačnu pomoć prijatelja iz UG Ulice za bicikliste) polepili smo 120 plakata po susedstvu i podelili više hiljada flajera… pa je broj od preko 130 učesnika prevazišao naša očekivanja (a i kapacitete za sedenje naših sjajnih domaćina :))! Potpisanu listu učesnika možete pogledati ovde.

Prvi deo skupa osmišljen je kao niz prezentacija naših kolega sa projekta i predstavljanje primera iz drugih evropskih gradova: Londona, Rima, Malmea i Hamburga, kao i kratko izlaganje o ko-kreaciji predstavnice ICLEI-a, uz pitanja i odgovore. Možete pogledati snimak prezentacija sa ovog panela:

Nakon prezentacija prikazali smo kratak film o digitalnom alatu  DIPOS koji Grad Hamburg koristi u svojim procesima participativnog planiranja:

Prezentacije sa ovog panela možete pogledati u nastavku:

  

Za potrebe ove radionice pripremili smo i kratko vizuelno objašnjenje do tada sprovedenih aktivnosti u Beogradu:

Učesnici su nas oduševili pažnjom, razumevanjem teme, srčanim stavovima i odličnim, proaktivnim predlozima! Neke od pitanja i komentara, kao i naše odgovore, možete da pročitate ovde.

Nakon diskusije predvideli smo radionicu, kako bi svi sugrađani mogli da daju svoje inicijalne, ali konkretne predloge za prirodom-inspirisana rešenja ili male pilot-projekte na prostoru budućeg Linijskog parka ili u neposrednom okruženju… i kako bi mogli da učestvuju u stvaranju vizije ovog prostora u budućnosti! Svoje ideje izrazile su i najmlađe i najstarije komšinice i komšije, upravnici, inženjeri, lekari, studenti i mnogi drugi… Zahvalni smo svima na angažovanju i veoma se radujemo budućim susretima i ko-kreaciji sa ovim sjajnim ljudima! Listu zapisanih predloga građana možete da pogledate ovde.

Brojne primere prirodom-inspirisanih rešenja, koje su pripremili studenti  master programa Integralni urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a koji su bili izloženi na zidovima i stolovima, moći ćete uskoro da istražite u formi KATALOGA prirodom-inspirisanih rešenja u .pdf formatu.

Podsetili smo učesnike i da popune Upitnik za građane, a rok za popunjavanje upitnika odložili smo za 15. mart.
Kako je više od 55% ispitanika do sada potvrdilo zainteresovanost za proizvodnju sopstvenog začinskog bilja, voća ili povrća u privatnom, zajedničkom ili javnom gradskom prostoru, odlučili smo da malim gestom dobre volje podržimo ideju urbane poljoprivrede u Beogradu, pa smo za učesnike pripremili olovke sa semenom nane, bosiljka i paradajza, koje se lako mogu “posaditi” u saksiji.