Online razgovor: Prirodom-inspirisana rešenja za budući Linijski park u okviru Evropske zelene nedelje 2020

Online razgovor o prirodom-inspirisanim rešenjima u okviru i u susedstvu budućeg Linijskog parka organizovali smo u utorak 20. oktobra, u kontekstu Evropske zelene nedelje (EU Green Week), koja je 2020. godine u fokus stavila biodiverzitet i njegov uticaj na društvo i ekonomiju, kao i na oporavak od globalne zdravstvene krize.

Na ovom događaju, CEUS je ukratko predstavio projekat CLEVER Cities i prethodne aktivnosti podrške izradi Planu detaljne regulacije za Linijski park i rezultate uključivanja građana, među kojima je bilo i dosta sugestija vezanih za biodiverzitet. Komšije i sugrađani su se upoznali sa delom idejnog rešenja Linijskog parka uz naselje Dunavski kej, ali i studentskim predlozima za zeleno susedstvo ovog parka. Novi studenti su čuli o prethodnim akademskim iskustvima saradnje na projektu i Katalogu prirodom-inspirisanih rešenja. Razgovarali smo i o sprovođenju malih zelenih građanskih inicijativa u Novom Sadu i Beogradu, ali i o aktuelnim konkursima i novim aplikacijama.

Govornici su bili:

– Ana Mitić-Radulović, CEUS: Ideje CLEVER Cities projekta;

– Dušica Totić, remorker: Idejno rešenje za Zonu Linijskog parka uz naselje Dunavski kej;

– Dobrivoje Lale Erić, Centar za promociju nauke: Mapiranje tačaka osetljivih na klimatske promene od strane građana – TeRRIFICA projekat,

– Ana Simić, CEUS: Katalog prirodom-inspirisanih rešenja i sagledavanje ideja iz studentske perspektive;

– Miloš Stojanović, Zeleni Sad: sprovođenje malih zelenih intervencija u Novom Sadu

– Kaća Đorđević: akcije građana i neformalna (fb) grupa Zelenilom protiv sivila.

– Prof dr Ksenija Lalović, Arhitektonski fakultet UB: Studentski predlozi prirodom-inspirisanih rešenja za susedstvo Linijskog parka – upotrebljivost i saradnja sa komšijama?

– Maja Jovanović, Sekretarijat za zaštitu životne sredine: Strateški okvir i izazovi za pošumljavanje i ozelenjavanje Beograda, srodni projekti i konkursi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *