Upitnik o sadržajima i ambijentima Linijskog parka

Krajem decembra 2019. godine otvoren je Upitnik za građane na temu sadržaja, aktivnosti i ambijenata Linijskog parka.

Do 15. marta 2020. godine na upitnik je odgovorilo 570 sugrađana, od čega 42,5% ispitanika stanuje u neposrednom susedstvu Linijskog parka.

Rezultati Upitnika su sledeći:

–   Od 22 ponuđena sadržaja, najpoželjniji je skejt-park (47,1% ispitanika se opredelilo za ovaj sadržaj, odnosno 269 sugrađana), ali je nagli skok u interesovanju za skejt-park primećen u jednom danu, i prepoznat kao organizovani čin javnog zagovaranja. U svakom slučaju, ovaj vid zastupanja interesa određenih sugrađana sasvim je legitiman i za uvažavanje.

–   Za sledećih osam prostorno-funkcionalnih predloga glasalo je preko 130 sugrađana:

_ amfiteatar za plesne i pozorišne manifestacije (33,8%, odnosno 193 glasa),

_ multifunkcionalni plato (za izložbe i festivale leti i klizanje zimi) (31%, odnosno 177 glasova),

_ zajedničke bašte za urbanu poljoprivredu (28,2%, odnosno 161 glas),

_ umetnički paviljon (uključujući savremenu, alternativnu i digitalnu umetnost) (28,2%, odnosno 161 glas),

_ putanja kulturno-istorijskog nasleđa (27,3%, odnosno 156 glasova),

_ zeleni kreativni koridor (24,2%, odnosno 138 glasova),

_ eko-eduko centar (23,5%, odnosno 134 glasa).

_ japanski vrt (22,9%, odnosno 131 glas).

Avantura park (127), igralište za eksperimentisanje (121), mrežu osmatračnica i vidikovaca (118), komercijalne sadržaje (115), sportske terene (108), itd. sugrađani su prepoznali kao nešto manje važne sadržaje u ovom prostoru, a bilo je i brojnih kreativnih odgovora.

Na pitanje o zainteresovanosti za urbanu poljoprivredu, odnosno proizvodnju sopstvenog začinskog bilja, voća ili povrća u privatnom, zajedničkom ili javnom gradskom prostoru (terase, krovovi, bašte, dvorišta, isl), čak 57,6% ispitanika je odgovorilo potvrdno! Međutim, njih 22.4% je izrazilo i bojazan da urbana poljoprivreda deluje previše komplikovano.

Na pitanje o ambijentu u kome bi najradije boravili u Linijskom parku, ispitanici su se prvenstveno opredelili za pejzaž (32,7%), urbani pejzaž (31,2%), jednostavne intervencije u prirodi (23,3%) i tek potom za dinamične intervencije izraženih boja (12,8%).

Čak 95,1% ispitanika misli da bi u projektovanje ovog parka trebalo uključiti i inovativna ekološka rešenja (npr. nove tehnologije ili ekosisteme koji značajno unapređuju kvalitet vazduha, uštedu energije, prečišćavanje otpadnih voda, isl), dok mali broj njih (28) ne smatra da je to potrebno.

Što se tiče poznavanja procedure urbanističkog planiranja, najmanji deo ispitanika (27%) se oseća komforno i upoznato je sa institutom ranog javnog uvida, 33,9% ispitanika zna ponešto o planiranju, ali bi volelo da sazna više, dok većina – 39,2 % uopše ne poznaje proceduru izrade urbanističkog plana.

Uprkos tome, čak 53,6% ispitanika bi želelo aktivnije da se uključi u izradu urbanističkog plana za prostor Linijskog parka (npr. da učestvuje u radionicama).

Kratak rezime odgovora možete pogledati ovde.

Sve odgovore na Upitnik možete pogledati ovde.