Razgovor EU Zelena nedelja 2020

Online razgovor o prirodom-inspirisanim rešenjima u okviru i u susedstvu budućeg Linijskog parka organizovali smo u utorak 20. oktobra, u kontekstu Evropske zelene nedelje (EU Green Week), koja je 2020. godine u fokus stavila biodiverzitet i njegov uticaj na društvo i ekonomiju, kao i na oporavak od globalne zdravstvene krize.

Na ovom događaju, CEUS je ukratko predstavio projekat CLEVER Cities i prethodne aktivnosti podrške izradi Planu detaljne regulacije za Linijski park i rezultate uključivanja građana, među kojima je bilo i dosta sugestija vezanih za biodiverzitet. Komšije i sugrađani su se upoznali sa delom idejnog rešenja Linijskog parka uz naselje Dunavski kej, ali i studentskim predlozima za zeleno susedstvo ovog parka. Novi studenti su čuli o prethodnim akademskim iskustvima saradnje na projektu i Katalogu prirodom-inspirisanih rešenja. Razgovarali smo i o sprovođenju malih zelenih građanskih inicijativa u Novom Sadu i Beogradu, ali i o aktuelnim konkursima i novim aplikacijama.

Govornici su bili:

Ana Mitić-Radulović, CEUS: Ideje CLEVER Cities projekta;

Dušica Totić, remorker: Idejno rešenje za Zonu Linijskog parka uz naselje Dunavski kej;

Dobrivoje Lale Erić, Centar za promociju nauke: Mapiranje tačaka osetljivih na klimatske promene od strane građana – TeRRIFICA projekat,

Ana Simić, CEUS: Katalog prirodom-inspirisanih rešenja i sagledavanje ideja iz studentske perspektive;

Miloš Stojanović, Zeleni Sad: sprovođenje malih zelenih intervencija u Novom Sadu

Kaća Đorđević: akcije građana i neformalna (fb) grupa Zelenilom protiv sivila.

Prof dr Ksenija Lalović, Arhitektonski fakultet UB: Studentski predlozi prirodom-inspirisanih rešenja za susedstvo Linijskog parka;

Maja Jovanović, Sekretarijat za zaštitu životne sredine: Zaštićena područja Beograda, aktuelni projekti i konkursi.

Možete pogledati snimak ovog razgovora:

Događaju je prisustvovalo preko 80 učesnika iz različitih sektora (javnog, privatnog, civilnog i akademije, kao i građana iz susedstva), dok je registrovanih bilo oko 130. Razgovarali smo i o mogućim temama budućih razgovora, prepoznali interesovanja aktivnih učesnika i optimalnu dinamiku budućih online sastanaka, s obzirom na trenutne okolnosti.