ZDRAVI.GRAD

Pokrenuli smo podkast o promišljanju Zdravijeg Grada, a naš prvi serijal od 4 emisije razmatraće mere za unapređenje energetske efikasnosti – kako bismo u gradovima imali čistiji vazduh, manje emisija ugljen dioksida i zdravije građane. Ovu inicijativu započeli smo uz podršku Fondacije Hajnrih Bel, a cilj naših priča nije samo da informišemo i edukujemo građane, već i da ih pozovemo na akciju i uputimo kako mogu uticatida utiču na zdravije okruženje u svom gradu. U prvom serijalu želimo da pozovemo građane da budu aktivni učesnici energetske tranzicije… Ovaj razgovor možete i poslušati na platformi podcast.rs, u kategoriji Ekologija: ZDRAVI.GRAD.

U prvoj epizodi podkasta ZDRAVI.GRAD, serijala o Energetskom planiranju, razgovarali smo sa Anom Radojević, energetskom menadžerkom grada Kragujevca, i Natašom Ćuković Ignjatović, profestorkom Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kako se i zašto donose Program i Plan energetske efikasnosti? Koje pilot mere su se do sada sprovodile, i kakvo je interesovanje građana? Kako funkcionišu subvencije? Kakva je uloga privatnog sektora, ali i kakve se poslovne prilike otvaraju? Koja je ulogu žena u energetskom programiranju i planiranju? Da li su (i zašto ne) građani uključeni u ove procese?

U drugoj epizodi podkasta ZDRAVI.GRAD, serijala o Energetskom planiranju, razgovarali smo o koriđćenju solarne energije sa Savom Radojičićem iz kompanije Telefon-inženjering d.o.o. Da li želite da postavite solarne panele i postanete kupac-proizvođač električne energije? Koji su to koraci da bi građani stekli ovaj status? Da li su potrebne građevinske dozvole za postavljanje solarnih panela? Kako da dimenzionišemo proizvodnju struje na svojoj solarnoj elektrani? Gde postaviti solarne panele i koliko je statika važna? Kada je proizvodnja struje iz solarnih panela najveća? Koliko traje procedura i koje prepreke postoje u praksi? Šta je neto merenje, a šta neto obračun? Da li je ugradnja solarnih panela trenutno ekonomski isplativa za građane? Kako funkcionišu subvencije za ugradnju solara? Šta nam je sve potrebno, ako ne želimo da budemo povezani na elektromrežu? Da li je praktičnije ugraditi solarne fotonaponske panele, ili solarne kolektore? Da li sve ovo ima smisla, ako objekat nije energetski efikasan? I kakve inovacije postoje, ako želimo fleksibilne, pomerljive solarne sisteme?