Izabrana učesnica Letnje škole u Atini

Na Javni poziv za Letnju školu na temu ekologije i prirodom-inspirisanih rešenja za učitelje, nastavnike i ostale edukatore u Atini pristiglo nam je pet prijava. Izbor je bio vrlo težak, ali je na posletku izabrana profesorka razredne nastave u OŠ “Ivan Gundulić” u Novom Sadu.

Ona je autorka i glavna koordinatorka projekta Organska bašta u školi, podržanog od strane Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, kao i projekta Preduzetne škole sa temom Organska bašta, jedanog od najuspešnije realizovanih u Srbiji, i kao takvog prestavljenog u Skupštini grada Novog Sada.

Preko 400 učenika iz drugih škola imalo je priliku da budu gosti OŠ “Ivan Gundulić” i vide prednosti ovakvog načina rada, a kroz međuvršnjačku edukaciju podsticali su interesovanje da se ovakvi projekti prošire.

Autorka je i koordinatorka projekta kojim se škola predstavila na konkursu Zelene škole Vojvodine, gde je osvojila prvo mesto.

Učešćem u projektu Design for change Serbia, podstakla je svoje učenike da budu pokretači promene i formiraju Reciklažni centar u svojoj zajednici i time doprinesu smanjenju reciklabilnog otpada. Svojim radom uticali su na celu društvenu zajednicu, koja se uključila i pridružila inicijativi za zelenije okruženje.

Kao sardnik Mreže kulturnih stanica u Novom Sadu i Naučnog kluba u Novom Sadu održala je preko 60 radionica Uz nauku raSTEM i 40 radionica Urbana bašta u našoj zajednici. Bašte su deo stalne postavke na platou Kulturnih stanica, a upotpunjene su i Kišnim vrtom koji je pravi primer održivog razvoja u zajednicama sa manje zelenih površina.

Sa Udruženjem naučnica Srbije SRNA sarađuje na projektu podržanom od strane Centra za promociju nauke Mali naučni rad ,,Preko cveta do sveta’’. Cilj projekta je da deca u kontaktu sa prirodom u okruženju Deliblatske peščare upoznaju različite biljne vrste i razviju osećaj odgovornosti prema ugroženim i retkim vrstama. Ovaj projekat se realizuje treću godinu za redom i do sad je preko 150 učenika besplatno učestvovalo u aktivnostima.

Predstavnica je Srbije na internacionanom festivalu Science on Stage 2024. godine koji se u avgustu održava u Finskoj, gde će prezentovati idejna rešenja upotrebe reciklažnih i jednostavnih materijala za primenu nauke u mlađem osnovnoškolskom uzrastu.

Čestitamo na ovom bogatom iskustvu, na motivaciji, i radujemo se saradnji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *