Nacrt Akcionog plana za sprovođenje Strategije održivog urbanog razvoja RS do 2030. godine

U novembru i decembru prošle godine održana je javna rasprava o Nacrtu Akcionog plana za period od 2020. do 2022. godine radi sprovođenja Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije do 2030. godine. Uspostavljanje BELLAB-a i aktivnosti podrške sprovođenju CLEVER Cities projekta navedeni su u tri mere ovog dokumenta:

  • Promovisanje i planiranje urbanog baštovanstva i urbane poljoprivrede u zoni budućeg Linijskog parka; potencijalno i pilot izvođenje (vertikalnih bašti ili zajedničkih malih horizontalnih bašti) (1.1.1.1),
  • Promovisanje primene i planiranje prirodom-inspirisanih rešenja za urbanu regeneraciju i uređenje i očuvanje javnih prostora u zoni budućeg Linijskog parka (2.1.3.1),
  • Uspostavljanje Partnerstva za urbane inovacije i platforme Beogradska živa urbana laboratorija – BELLAB, radi kolaborativnog planiranja prirodom-inspirisanih rešenja (testiranje na primeru PDR-a za Linijski park na Dorćolu) (3.4.3.1).

Nacrt Akcionog plana predviđa brojne interesantne i napredne inicijative, pa se nadamo njegovom skorom usvajanju i doslednom sprovođenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *